Rørleggeroppdrag på Norges mest utilgjengelige restaurant

Noen oppdrag krever mer innsats. Da vi i Svartisen VVS AS skulle montere rør og utstyr på “Norges mest utilgjengelige restaurant” på Fykan ved Glomfjord i Meløy, ventet 1129 trappetrinn og over 300 høydemeter først.

Hytte med fjellrestaurant - manglet vann

Oppdragsgiverne var søstrene Anne-Marit Olsen og Line Peggy Pedersen med eiendomsselskapet Vitar Eiendom i ryggen. De trengte rørleggerhjelp i sin fjellrestaurant på toppen av de spektakulære Fykan-trappene.

Søstrene har leid Røde Kors sin 80 kvadratmeter store hytte fra 1913 for å drive fjellrestauranten med plass til tredve til bords. 2-3 ganger i uken vil “Norges mest utilgjengelige restaurant” være åpen for lukkede lag fra både næringslivet og privatpersoner. Et restaurantkjøkken må jo ha vann.

Svartisen VVS fikk oppdraget med å få på plass oppvaskmaskin, blandebatterier og varmtvannsbereder på kjøkken, vaskerom og toalettrom. Før arbeidsdagen var omme kunne restaurantkjøkkenet fylle alle myndighetskrav til hygiene.

Godt planlagt rørleggeroppdrag

- Dette oppdraget planla vi ekstra godt. Det var ikke bare å gå ut i servicebilen og hente flere deler hvis vi skulle mangle noe, forteller Stig Einar Mork hos Svartisen VVS. På dispensasjon fra myndighetene ble VVS-utstyret fraktet opp til fjellhytta på firehjuling noen dager før. Dette i skarp motsetning til rallarene som arbeidet med å bygge kraftanlegget i området. De bar utstyr opp fjellet på ryggen til 7 øre pr. kilo for 100 år siden. Den gangen var det heller ikke bekvemmelige trapper, men stiger i fjellet som rallarene klatret i. Stigene ble erstattet av de første trappene i 1919.

- Oppdraget i seg selv var en nokså ordinær rørleggerjobb. Turen opp var jo mildt sagt spektakulær, forteller Stig Einar - Vi i VB har jo fokus på kosthold, trening og å ta vare på oss selv, så dette oppdragt med turen opp alle trappene var jo midt i blinken for oss på mange måter, sier VB-rørleggeren med et stort smil.

Veien ned 1129 trappetrinn

Ned anbefalte søstrene å småløpe de 1129 trappetrinnene. Men solide kjettinger å holde i på hver side av trappen hjelper ikke stort, hvis man plages av den svimlende høydefølelsen mot avgrunnen. Fykan-trappene er absolutt en attraksjon. Foreløpig ikke så kjent, men det endrer søstrene nå. Allerede dagen etter rørleggerbesøket hadde restauranten sine første gjester. Anne Marit Olsen melder om en herlig tur opp med en gjeng som ikke viste hvor de skulle. Alle kom seg opp, kjøkkenet fungerte flott og restauranten fikk fantastiske tilbakemeldinger!